AV-pariskunta_varjona

Kuva: Irene Nordström

Pareille yhteistä terapiaa


Parisuhde voi olla yksi kasvattavimmista suhteista elämämme aikana kokemusten ollesssa sekä positiivisia että negatiivisia. Sanotaan että parisuhdetta pitää ylläpitää ja päivittää. Mitä sitoutuminen sitten tarkoittaa ja miten parisuhteen saa kestämään?

Miten kaikki asiat vaikuttavat rakkauteen ja parisuhteeseen? Kuinka selvitä niistä ratkaisukeskeisesti?

Tässä muutamia esimerkkejä parisuhteeseen kohdistuvista muutoksista ja ongelmakohdista, joihin voidaan etsiä ratkaisuja uudella tavalla yhdessä terapeutin kanssa.

  • Mitä tarkoittaa mustasukkaisuus parisuhteessa? Jotta voisit olla mustasukkainen, sinulla täytyy olla parisuhde jonka menettämistä pelkäät ja kilpailija jolle pelkäät menettäväni kumppanisi. Mustasukkaisuutta kuvaavat parhaiten tunteet kuten loukkaantuminen, viha ja pelko.
  • Seksuaalisuus parisuhteen arjessa. Seksuaalisen kanssakäymisen tasapaino ja parisuhteessa kommunikointi. Seksuaalisuudesta puhuminen. Parisuhteeseen liityvät “pelit” ja vallan käyttö.
  • Valehtelu parisuhteessa, luottamus, pettäminen ja petetyksi tuleminen.
  • Tunteiden ilmaisu ja tunnekeskeinen parisuhde?
  • Millainen on sopuisa ero ja mitkä ovat eron hyvät käytännöt? Parisuhteen muuttumisen ja eron  tunnusmerkit? Miten ero voisi satuttaa mahdollisimman vähän sekä lapsia että aikuisia? Mitkä ovat eroon ja eroilmoitukseen liittyvät hyvät käytännöt ja minkälaiset toimet eroprosessin aikana vähentää eronneiden välisiä konflikteja pysyvästi.
  • Elämän mullistavat muutokset parisuhteessa kuten: perheen perustaminen, muutto, läheisen kuolema.
  • Työ vie enemmän aikaa. Siitä on tullut entistä stressaavampaa ja hajottavampaa. Parisuhteelle ei jää enää aikaa. Miten työn menettämisen pelot vaikuttavat yhteiseen elämään tai joutuminen työttömäksi?
  • Taloudelliset vaikeudet esim. kuinka selvitä arjesta kriisin kohdatessa?

Kaikki nämä ovat elämän siirtymävaiheita ja saattavat kuulua joskus osana elämää. Muutoksiin voivat vaikuttaa sekä sisäiset että ulkoiset tekijät ja ne voivat olla esimerkiksi henkilökohtaisia tai myös yhteiskunnallisia.

Yhdessä kuljettu polku on useimmiten myös yhdistävä kokemus. Ota yhteyttä.