Luemme jatkuvasti lehdistä uupuneista ihmisistä tai masentuneista työntekijöistä.Mikä tässä ajassa on erilaista kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten?

Väittäisin että arki on kiireisempää, työtä on enemmän tai tahti on vaan nopeutunut. Tukiverkostot ovat erilaisia kuin aiemmin. Nämä arjen muutokset itsessään kuormittavat ihmisiä aivan eri tavoin kuin aiemmin. En lainkaan ihmettele että ihminen väsyy ja mahdollisesti kokee melankoliaa, mielenpahaa tai masentuukin. Jos ei koe olevansa oman näköisessä työssä tai opiskelussa se niin sanotusti “syö miestä”.

Miten päästä irtautumaan väärästä työpaikasta tai opiskelusta?Mitä hyötyä on siitä että jättää työpaikan oven jälkeensä, eikä avaa sitä enää lainkaan? Mitä uutta voi löytyä, vanhan sijaan?Vanhan jättäminen taakseen – vaatii sekin hurjasti voimavaroja. Usein päätöksen teko vaatii omaa eheytymistä ja vahvuutta uskaltaa jättää tutun sekä turvallisenkin työpaikan seuraavalle. Onkin hyvin yleistä että raskaimmassa tilanteessa ei vielä edes jaksa muutosta ja muutos onkin mahdollista vasta voimavarojen kasvaessa.

On tärkeää elää oman näköistä elämää, omien arvojen mukaista arkea. Muutos arjen valintojen suhteen, oman itsen hyväksi tuo itselle lisää hyvää. Jo päätöksestä – tehdä muutos, tuo olon että on mahdollisuus parempaan huomiseen.

Kun päätös muutokseen on tehty, mahdollisesti suunnitelma muutoksen toteutuksesta vielä uupuu. Kun pohdit suunnitelmaa ja löydät vihdoin oman tiesi, suunnitelman kohti tavoitetta eli muutosta, niin toteutus on seuraava etappi. Suunnitelman systemaattinen seuraaminen kohti toteutusta oman elämän arkeen voi kestää jonkin aikaa. Se maltti ja suunnitelmallisuus on yksi avainasioita, onnistumiseen uuden paremman huomisen löytämiseen.

Ratkaisukeskeinen psykoterapia on suunnitelmallista ja tulevaisuuteen suuntautuvaa. Moni ihminen tekee huomaamattaan valintojaan ratkaisukeskeisesti ja tiedostamattaan arjen valinnat onnistuvat loppujen lopuksi ja haasteista on pystytty ottamaan opiksi sekä vahvuudeksi.

Kun uskallat tehdä arjen valintoja rehellisesti itseäsi kuunnellen, voit paremmin ja tie parempaan huomiseen on taattu. Sinulle oikeilla valinnoilla voit elää itsesi näköistä elämää.

#kuunteleitseäsi #apu #terapia #ratkaisukeskeinen #terapeuttinenkeskustelu #tuki #pariterapia #yksilöterapia #ainavoiterapia