Avainsana: pariterapia

Vuosi vaihtuu jälleen

Kuka on kiinnostunut numerologiasta? Hep, minä olen. Hehkutin päivää 22.02.22 ja ihmettelin ääneen: “Mitäköhän upeaa tämä päivä tuo meille!” No joo, tulihan se kauheus meille kaikille selväksi muutama päivä eteenpäin.

24.02.22 Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainan pääkaupunkiin, tavoitteena vallata se ja syöstä presidentti pois vallasta. Toisin kävi.

Tämä vuosi on ollut kaikin tavoin uuden aikakauden alku. Aluksi yleinen tuntemus suomalaisissa oli pelko ja vanhat muistot menneiltä ajoilta. Muistot siitä kun Suomen miehet ja heidän taistelunsa itsenäisen Suomen puolesta otti koville ja naiset hoitivat sillä aikaa kotipuolen.

Muistot toivat ylisukupolvien tunnepuolen ja sen kuinka Suomi on vuosikymmenet taiteillut ison vieressä, itsenäisenä. Kuinka me voisimme pärjätä jos nyt kävisi samoin? Oli aika yhdistyä puolustuksellisesti lännen kanssa ja päätyä uuteen aikakauteen. Viimein toukokuussa 2022 Suomi sen teki ja haki.

Ukrainan verisessä sodassa länsimaat ovat antaneet tukea, niin että Ukraina voi taistella vapaan maan ja vapaan Euroopan puolesta. Mitä minä voin tehdä auttaakseni ukrainalaisia? Jokaiselle löytyy varmasti oma tapansa auttaa, kunhan ottaa selvää.

Katse tulevaisuuteen ja siihen miten voimme auttaa tulevaisuuden Ukrainaa, maana ja kansana niin että he pääsevät kukoistamaan. Rakkaus ihmisyyteen, pieneen ihmiseen – se on jotain mitä tämä sota on länsimaissa näyttänyt olevan. Voima vastaan vastavoima, hyvyys voittakoon.

Sodan kauheudet ovat tulleet ilmi. Pahuuden vastavoima hyvyys – meidän on vaan uskottava siihen että hyvyys voittaa ja Ukraina saa kaiken avun eikä heitä ja maataan unohdeta.

Kuva: Irene Nordström

Vaikka tämän hetkinen aika on vaikea, ei saa antaa periksi ja muistetaan sekä autetaan heitä jotka apua tarvitsevat. Ja rohkeutta heille ottaa apua vastaan, jotka apua tarvitsevat. Kaikin puolin Oikein hyvää Uutta Vuotta 2023!

Haastavat tilanteet

Maailman tilanne on nyt yllätyksellinen. Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja Venäjän aloittaman sodan pitkittyminen vaikuttaa meihin jokaiseen.

Miten Ukrainan sota vaikuttaa sinuun? Onko hyväksyttävää pelätä sodan leviävän myös Suomeen? Mitä näistä ajatuksista tulee taas mieleen? Onko läheisesi mies kenties juuri sen ikäinen että puolustusvoimat kutsuisivat reservistä, jos sota leviäisi Suomeen? Nämä kaikki kysymykset tuovat epävarmuutta ja ymmärrettävää ahdistusta.

Kuinka epävarmuuden tunne ja ahdistus selätetään, joitain vinkkejä sinulle.

Näinä epävarmuuden aikoina lue luotettavaa uutisointia, faktaa. Puhu ääneen ystävillesi sekä läheisillesi tunteistasi. Tee itsellesi hyviä asioita joilla hallitset ahdistuksen tunteita. Hyviä asioita voisi olla riittävä lepo, kävelylenkki mielimaisemassa, hyvän kirjan lukeminen tai kuuntelu. Musiikin kuuntelu rauhoittaa myös monia. Tapaa ystäviä ja läheisiä. Jokaisella on oma tapansa jolla saa itsensä rauhoittumaan. Vain sinä itse tiedät mikä on hyvä tapa sinulle levätä tai rentoutua.

Jos sinulla itsellä on vaikeaa löytää hyvä tapa hallita näinä epävarmuuden aikoina ahdistusta tai muuten epävarmuuden tunnetta, niin voit ottaa yhteyttä terapeuttiin ja saada ammatillinen tuki sekä apu. On hyvä muistaa että me emme ole yksin, emme enää koskaan.

#ratkaisukeskeinenterapia #ainavoiauttaa #terapeuttinentuki ##ammattilainenapu

Vanhemmuus pandemian aikana on tuonut suuria haasteita monelle perheelle.

Kuinka monelle perheelle tämä koronakriisi on tuonut kohtuuttomia haasteita? Voidaan vaan yleisesti arvailla miten tämä nykyinen kriisi näkyy tulevaisuudessa perheiden selviytymisessä kriisistä.

Moni vanhempi on itse ollut itse työnantaja, siis yrittäjä tai pienyrittäjä, kevytyrittäjä, monia eri variaatioita mutta nyt näin korona-aikaan kertakaikkiaan työnteko on ollut vaikeaa tai mahdotonta.

Monelta työntekijältä on lähtenyt työpaikka alta. Mahdollisesti työnantaja on lopettanut, työnantaja on supistanut tuotantoaan, tai muuten vaan ei ole koronasäännösten vuoksi mahdollista tehdä töitä kuten ennen rajoituksia.

Nämä yrittäjät ja työntekijät ovat usein vanhempia lapsilleen. Vanhemmuus tuo mukanaan omia vaatimuksia, mitä on esimerkiksi riittävän hyvä vanhemmuus?

Yhteiskuntamme tukee vanhemmuutta. Perhe saa tarvittaessa tukea, apua, sekä ohjeita ja neuvoa erilaisin tukitoimin ja palveluin. Neuvola, koulu, järjestöt, hyvinvointipalvelut ja terveyspalvelut tukevat perheitä vaikeissakin tilanteissa. Kuitenkin se vaatii että perhe löytää nämä palvelut ja palvelut löytävät perheet.

Pandemian aikaiseen perheiden tuen tarpeeseen on tullut aivan uusia ulottuvuuksia. Avun pyytämiseen tulisi olla matalan kynnyksen mahdollisuus. Jokaiselle tulisi olla mahdollisuus pyytää apua. Ruuhkavuodet perheen päänä voi tulla suurena yllätyksenä tai yksilöllisesti vanhemmuuden voi kokea kohtuuttoman raskaana.

Samalla tulisi olla enemmän perheille palveluita – juuri ennalta ehkäisevän tuen palveluihin, niin että perheellä olisi mahdollisuus ja halu ottaa itse mahdollisimman nopeasti ja oikea-aikaisesti yhteyttä auttavaan toimijaan. Tarpeena on mm. Taloudellista apua hetkellisesti, lastenhoitoapua hetkellisesti, terapia-apua perheelle, pareille ja yksilöille.

Mitä enemmän vanhemmilla on tunne etteivät he ole jääneet yksin, vaan että apua on mahdollista saada niin sitä enemmän on hyvinvoivia perheitä. On tärkeää aina muistaa olla näkyvillä, niin kunnalliset toimijat kuin yksityisetkin palvelut. Jokaiselle jotain ja oikea-aikaisesti. Huomioidaan läheisemme ja autetaan kykyjemme mukaan ettei yksikään perhe jäisi yksin.

Miten vuorovaikutustaidot vaikuttavat arkeen

Vuorovaikutustaidot opitaan jo pienenä. Se miten ihminen on lapsuudessa saanut äänensä tai tahtonsa kuuluviin, vaikuttaa osaltaan siihen, miten hän osaa olla vuorovaikutuksessa myöhemmin toisten kanssa. Rooli perheessä ja perheen sekä yksilön tapa kohdata ristiriidat vaikuttavat myös oleellisesti myöhempiin vuorovaikutustaitoihin ja vuorovaikutustilanteisiin. Varhaislapsuuden tapahtumat vaikuttavat paljon tulevaan.

Monesti mietitään kuinka joku on erittäin lahjakas vuorovaikutuksellisesti. Miksi hän pärjää sosiaalisesti hyvin tai onnistuu ja se vaikuttaa jopa tuleviin onnistumisiinkin. Miten joku voikaan niin loistaa ystäväpiirissä?

Miksi joku taas herkästi epäonnistuu yrittäessään saada äänensä kuuluviin niin läheisten kanssa kuin esimerkiksi koulussa tai työpaikalla. Epäonnistuminen vuorovaikutuksellisesti koulussa, työssä, harrastuksissa tai vaikkapa työnhaussa on otettava vakavasti. Näistä haasteista on puhuttava ja otettava esille. Totuushan on että kommunikointi ja kuulluksi tuleminen voi olla monelle vaikeaa isossa yhteisöissä tai yllättävissä tilanteissa.

Voiko vuorovaikutustaitoja harjoitella? Kyllä voi ja tarvitseekin. Esimerkiksi terapiassa voidaan pohtia juuri näitä haastavia vuorovaikutustilanteita ja voidaan lähteä tutkimaan yhdessä sitä, kuinka niistä voidaan mennä eteenpäin kohti onnistunutta tapahtumaa – esimerkiksi, vaikeita tilanteita koulussa, työssä, kotona tai ystävien, parisuhteen kesken. Sitähän tämä kaikki on, kommunikointia toisten kanssa ja ydessäoloa vuorovaikutuksellisesti- tilanteet jotka voivat onnistua tai tilanteita jotka olisivat voineet mennä paremminkin.

#vuorovaikutus #ystävät #työsuojelu #puheeksiotto #ratkaisukeskeinenterapia #apu #ainavoi

Parisuhde suhteessa elämään

Parisuhde on yksi tärkeimmistä suhteista elämässäsi, kenties. Jos et tule kuulluksi parisuhteessasi, niin se väistämättä tuo epävarmuutta itseen. On tilanteita ettei itse löydä syytä miksi parisuhteessa on vaikeaa. Usein ulkopuolinen terapeuttinen apu auttaa ja löytää ratkaisun haasteeseen helpommin. Näin Aina Voi -fasebook-sivu kirjoitti 22.11.2018 ja tottahan se on. Kun voimavarat ovat vähissä, se näkyy koko elämisen laadussa.

kirja_näyttö
Kuva: Kuvapankki

Olen juuri saanut päätöksiin kolme vuotisen ratkaisukeskeisen psykoterapian yliopisto-opinnot. Olen onnellinen niistä kolmesta vuodesta jotka mahdollistettiin minulle. En olisi ilman hyvää parisuhdetta pystynyt näinkin hyvään lopputulokseen, kiitos siitä kuuluu rakkaalle puolisolleni.

Olen myös itse kuluneiden kolmen vuoden aikana joutunut kokemaan sairauden (nilkan nivelside-leikkaus ja sitä edeltävä vuosi) vaikutuksen hyvinvointiin. Vaikeudet vahvuudeksi ja kokemuksiksi tukee minua auttajana ymmärtämään terapeuttina. Siinäkin voin vaan kiittää puolisoani, avusta sekä tuesta jota sain silloinkin parisuhteessani.

Kaikilla meillä ihmisillä on omat haasteemme. Usein mietimme; kuinka olen selviytynyt haasteistani jotka liittyvät aiempaan kokemaan sekä niihin liittyviin traumoihin tai miten toipuisin? Olen saanut terapiatyössäni kohdata yhä useampia upeita pareja ja olen saanut tukea heitä terapian avuin, olla mukana heidän haasteissaan ja auttamaan löytämään ratkaisukeskeisin menetelmin heille avun. Ratkaisun tielle on löytänyt kuitenkin aina pari itse.

Kuva: Irene Nordström

Opintoni päätös UWE Bristolin yliopistossa ratkaisukesteisen psykoterapian suhteen; on luonut minulle varmuutta ja vahvuutta auttaa lisää myös yksilöterapiassa. Korkealaatuinen teoriaopetus ja vaikuttavat menetelmät mahdollistavat onnistumaan työssäni. Jo valtakunnallisesti arvostettu opiskelu luovassa ja laadukkaassa yhteisössä on hyvä lähtökohta onnistuneelle avulle sekä työlle.

Yksilö ja siis ihminen – hyvyys, ainutlaatuisuus – on se mikä minua syvästi ohjaa, myös pariterapiassa. Erityisesti uskoni siihen että auttaminen terapian keinoin ja onnistuminen siinä on juuri se, mikä on minut vienyt tälle tielle. Tämä tieni on vielä alkutaipaleella, uskon. Paljon on suunnitteilla upeita asioita – tulevaisuudesta Aina Voin – palvelujen suhteen. Niistä upeista uusista tuulista teille arvoisat lukijat lisää jatkossa.

Kuva: Irene Nordström

Oikein ihanaa Uutta Vuotta 2019 yhdessä ja yksin!

Aina Voi palvelut, Irene Nordström –

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén