Avainsana: ihminen

Vuosi vaihtuu jälleen

Kuka on kiinnostunut numerologiasta? Hep, minä olen. Hehkutin päivää 22.02.22 ja ihmettelin ääneen: “Mitäköhän upeaa tämä päivä tuo meille!” No joo, tulihan se kauheus meille kaikille selväksi muutama päivä eteenpäin.

24.02.22 Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainan pääkaupunkiin, tavoitteena vallata se ja syöstä presidentti pois vallasta. Toisin kävi.

Tämä vuosi on ollut kaikin tavoin uuden aikakauden alku. Aluksi yleinen tuntemus suomalaisissa oli pelko ja vanhat muistot menneiltä ajoilta. Muistot siitä kun Suomen miehet ja heidän taistelunsa itsenäisen Suomen puolesta otti koville ja naiset hoitivat sillä aikaa kotipuolen.

Muistot toivat ylisukupolvien tunnepuolen ja sen kuinka Suomi on vuosikymmenet taiteillut ison vieressä, itsenäisenä. Kuinka me voisimme pärjätä jos nyt kävisi samoin? Oli aika yhdistyä puolustuksellisesti lännen kanssa ja päätyä uuteen aikakauteen. Viimein toukokuussa 2022 Suomi sen teki ja haki.

Ukrainan verisessä sodassa länsimaat ovat antaneet tukea, niin että Ukraina voi taistella vapaan maan ja vapaan Euroopan puolesta. Mitä minä voin tehdä auttaakseni ukrainalaisia? Jokaiselle löytyy varmasti oma tapansa auttaa, kunhan ottaa selvää.

Katse tulevaisuuteen ja siihen miten voimme auttaa tulevaisuuden Ukrainaa, maana ja kansana niin että he pääsevät kukoistamaan. Rakkaus ihmisyyteen, pieneen ihmiseen – se on jotain mitä tämä sota on länsimaissa näyttänyt olevan. Voima vastaan vastavoima, hyvyys voittakoon.

Sodan kauheudet ovat tulleet ilmi. Pahuuden vastavoima hyvyys – meidän on vaan uskottava siihen että hyvyys voittaa ja Ukraina saa kaiken avun eikä heitä ja maataan unohdeta.

Kuva: Irene Nordström

Vaikka tämän hetkinen aika on vaikea, ei saa antaa periksi ja muistetaan sekä autetaan heitä jotka apua tarvitsevat. Ja rohkeutta heille ottaa apua vastaan, jotka apua tarvitsevat. Kaikin puolin Oikein hyvää Uutta Vuotta 2023!

Haastavat tilanteet

Maailman tilanne on nyt yllätyksellinen. Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja Venäjän aloittaman sodan pitkittyminen vaikuttaa meihin jokaiseen.

Miten Ukrainan sota vaikuttaa sinuun? Onko hyväksyttävää pelätä sodan leviävän myös Suomeen? Mitä näistä ajatuksista tulee taas mieleen? Onko läheisesi mies kenties juuri sen ikäinen että puolustusvoimat kutsuisivat reservistä, jos sota leviäisi Suomeen? Nämä kaikki kysymykset tuovat epävarmuutta ja ymmärrettävää ahdistusta.

Kuinka epävarmuuden tunne ja ahdistus selätetään, joitain vinkkejä sinulle.

Näinä epävarmuuden aikoina lue luotettavaa uutisointia, faktaa. Puhu ääneen ystävillesi sekä läheisillesi tunteistasi. Tee itsellesi hyviä asioita joilla hallitset ahdistuksen tunteita. Hyviä asioita voisi olla riittävä lepo, kävelylenkki mielimaisemassa, hyvän kirjan lukeminen tai kuuntelu. Musiikin kuuntelu rauhoittaa myös monia. Tapaa ystäviä ja läheisiä. Jokaisella on oma tapansa jolla saa itsensä rauhoittumaan. Vain sinä itse tiedät mikä on hyvä tapa sinulle levätä tai rentoutua.

Jos sinulla itsellä on vaikeaa löytää hyvä tapa hallita näinä epävarmuuden aikoina ahdistusta tai muuten epävarmuuden tunnetta, niin voit ottaa yhteyttä terapeuttiin ja saada ammatillinen tuki sekä apu. On hyvä muistaa että me emme ole yksin, emme enää koskaan.

#ratkaisukeskeinenterapia #ainavoiauttaa #terapeuttinentuki ##ammattilainenapu

Marraskuu – tuulta ja tuiverrusta

Syksy on jo kovasti edennyt. Ensilumikin on näyttäytynyt ja poistunut. Taas valkoinen lumi peittää maan ja lumi tuo valoa kulkijoille.

Syksy, talvi, kevät ja kesä – Suomen neljä vuodenaikaa – ilo vaiko suru? Ollaan vahvasti menossa kohti vuoden loppua. Valot loistavat pihoilla ja parvekkeilla. Lapset odottavat vuoden kohokohtaa, juhlaa!

Jokaiselle Joulun aika tuo muistoja, mietteitä se herättää tunteita ja tuoksujakin mieleen.  Se mikä minulle on hyvä, ei ehkä sinulle sovi. Jokaisella on omat mietteensä marraskuusta ja loppuvuoden ajasta. Kuitenkin nämä vuodenajat toistavat aina itseään.

Itse koen syksyn antavan uuden sykäyksen kohti uutta. Luonto kaipaa lepoon. Osa eläimistä kömpii talviunille. Me ihmiset elämme tavallamme, kuka mitenkin tuntien. Toiselle perinteet tuovat mahdollisesti turvaa ja iloa, toinen ei taas koe tarvetta niihin. Yritetään ymmärtää aikaa, ilmiöitä  ja löytää se hyvä elämästä  mikä kantaa. Yritetään jaksaa mahdollisesti seuraavaan hetkeen, vaikean yli. Joku toinen taas ehkäpä nauttii ja iloitsee. Kukin tavallaan.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén